Lisa in LaLaLand

< Back to news

Press contact:
Lisa Gritter
contact@lisainlalaland.com

I/II/II

I
In mijn ogen was je altijd al oud, maar nu zie ik dat je lang zo oud nog niet was, vroeger. Je gezicht is niet meer wat het was, en je stem klinkt alsof het moeilijker is om te praten, zinnen te formuleren. Je vergeet veel, veel meer dan vroeger, veel meer dan toen ik nog grapte en zei dat ik misschien ook wel dement was omdat ik altijd mijn sleutels vergeet. En soms weet je niet precies meer wie ik ben en dat doet pijn. Maar het is goed, het is dragelijk, want jij bent oma. Je bent altijd oma geweest. Vroeger toen opa nog leefde en mijn zus en ik mochten komen logeren in jullie flat in Den Haag. Toen ik op het trapje mocht staan en opa mij leerde sinaasappels te persen met de elektrische perser. Toen we ons verkleedden in jouw kleren en deftige dames gingen spelen en toen je braadvlees maakte met een touwtje erom. Ik weet niet beter dan dat jij oma bent. Maar voor mijn moeder ben jij mama. Zoals zij dat voor mij is.

II
Nu ben je mooi en dans je nog. Er is niets wat je niet kan. Je zorgt voor me, nog steeds. Je maakt je zorgen om mijn rugpijn en bent trots op wat ik doe. Als ik een vriendje mee naar huis neem ben je lief, maar ook voorzichtig, want je hebt er al zoveel zien komen en gaan. Maar, je vertrouwt me, meer dan iemand mij ooit zal vertrouwen. Ik heb je nodig, papa ook. Maar ooit, ooit wordt je oud. Ooit zal ik mijn moeder begraven. Hoe erg ik dat ook probeer te negeren, hoe bang het me ook maakt en hoe verschrikkelijk die gedachte ook is, het is onoverkomelijk.

III
Tot die tijd zal ik van je leren. Niet hoe het moet, maar hoe het kan. Hoe ik midden in de nacht in de auto zal stappen om een reservesleutel te brengen aan mijn vergeetachtige dochter, als ik die ooit zelf heb. En hoe ik haar het gevoel kan geven dat er altijd iemand van haar houdt hoe erg ze ook schopt en scheld en tegenwerkt,  of hoe vaak ze ook haar spaargeld verspilt of blijft zitten vanwege teveel spijbelen. Dat ik haar bij kan brengen wat goed en kwaad is zonder ooit iets te forceren of verbieden en dat ze weet wat liefde is. Zoals jij dat van oma geleerd hebt.