Lisa in LaLaLand

< Back to news

Press contact:
Lisa Gritter
contact@lisainlalaland.com

JA, IK BEN EEN FEMINIST EN NEE, IK BEN NIET BOOS OP BOEF

De laatste dagen kan ik Facebook niet openen of het gaat weer over Boef. De 24-jarige rapper noemde vrouwen in een Snapchat filmpje ‘kechs’ wat hoeren betekent. De volgende dag gooide hij nog wat zout in de wonden door een nieuw filmpje te maken waarin hij ‘uitlegt’ dat je als je met korte rokjes en alcohol op ’s nachts in de club staat, je gewoon een hoer bént. Hij bood zijn excuses aan bij RTL Boulevard, zonder enorme overtuiging. Dat de jonge rapper zich blijkbaar vasthoudt aan opvattingen uit 1910 is wellicht opzienbarend, dat een rapper een vrouw een hoer noemt niet. Ik wilde het met een diepe zucht naast me neer leggen, maar toen sloeg het internet ineens op hol. Radio DJ’s van 3FM en Q Music besloten hem met een publiekelijk statement te boycotten, alle grote dagbladen publiceerde opiniestukken over de herkomst en betekenis van het woord ‘kech’ en Paaspop festival schrapte zijn naam van de line-up. De feminist in mij werd boos. Niet, zoals wellicht verwacht, op Boef die vrouwen hoeren noemde, maar op de heisa die ontstond in het publiekelijk debat. Ineens staat seksisme wel op de kaart.

Heel 2017 stond in het teken van seksisme, met de #metoo campagne als hoogtepunt van de discussie. Harvey Weinstein, Jappe Claes, Louis CK, allemaal werden ze keihard op het publieke matje geroepen en allemaal werden ze net zo hard verdedigd. Door mannen die zeiden dat het een heksenjacht leek en door vrouwen die vonden dat we niet zo moesten miepen. Uiteindelijk lijkt er in het enorme succes en vooral de daarbij behorende bankrekening van de heren niet zo heel veel verloren te zijn gegaan. Het heeft ze niet echt veel gekost. Wat hadden deze mannen gemeen? Het waren witte mannen met macht. Als machtige mannen fouten maken vinden we het altijd maar moeilijk om dat allemaal in één keer te accepteren. Zelfs moeilijk te begrijpen. Met de hoeveelheid tijd en energie die ik heb gestoken in mannen uit proberen te leggen dat veiligheid voor ons een heel andere invulling heeft dan voor hen, had ik nu ook iets voor mezelf kunnen doen, viool leren spelen bijvoorbeeld. Bono die zegt dat zegt dat rock muziek te ‘girly’ is geworden voor de boze man, lijkt niemand wakker van te liggen. Erik de Zwart die zegt dat radio maken een mannenberoep is, vooral omdat het ‘een tikje technisch is’ het lijkt niemand echt aanleiding voor publiekelijke ophef. Maar als één 24-jarige rapper van Frans-Algerijnse afkomst vrouwen hoeren noemt zijn we ineens allemaal feministen.

Waar zijn al die stellige meningen wanneer veel grote festivals amper vrouwen programmeren? En waar waren jullie al die keren dat wij als vrouwen niet naar clubs (of schuurfeesten) kunnen in korte rokjes zonder voor aangesproken te worden op ons uiterlijk of in ons billen geknepen te worden. Door jochies als Boef, maar ook door mannen. Gerespecteerde, ‘vriendelijke’, witte mannen? Waar zijn jullie als er weigerambtenaars zijn, als van der Gijp homo’s beledigd op nationale TV, als vrouwen structureel minder verdienen dan mannen en als het glazen plafond weer eens potdicht blijkt te zitten?

Laat het duidelijk zijn dat ik, vooral als vrouw, Boef zijn uitspraken totaal veroordeel. En dat hij publiekelijk zijn excuses heeft moeten maken vind ik goed en terecht. En dat die excuses nogal slap overkwamen lijkt me duidelijk. Als feminist ben ik echter niet boos op Boef. Als feminist ben ik niet boos op een 24-jarige rapper die ignorant shit zegt op Snapchat. In programmering en directie bij poppodia in Nederland is nog steeds minder 25% vrouw en van de 97 acts op Paaspop spelen er 8 acts met tenminste één vrouw er in.

Wat ik dus vooral wil zeggen is; Boef houdt er ouderwetse ideeën op na over vrouwen. Spreek hem er op aan, spreek je zoon er op aan, de klasgenootjes van je dochter, je neefje, je broer, je vrienden. Maar slaap niet op het seksisme én het racisme wat zich elke dag afspeelt en waar jij en ik bedoeld of onbedoeld aan mee doen of toch minstens niks tegen doen. Als je de moraalridder wilt spelen, richt je zwaard dan op belangrijkere zaken dan een 24-jarige rapper die zegt dat vrouwen achter het aanrecht horen en niet in de clubs. Gelijkheid is lang niet zo simpel.