Lisa in LaLaLand

< Back to news

Press contact:
Lisa Gritter
contact@lisainlalaland.com

LIZZO: ZELFLIEFDE ALS REVOLUTIE

Is de meedogenloze zelfliefde van van deze popster het nieuwe activisme?

“Zo, die is dik”, het is eerste wat veel mensen zeggen als ik ze als een ware missionaris over Lizzo vertel. En het is zo, ze is dik. Ze is ook de nieuwe popsensatie die afgelopen weekend nog hoge ogen gooide op Best Kep Secret festival en wereldwijd hits scoort met nummers als ‘Juice’ en ‘Tempo’. Vrolijke up-tempo hiphop-pop waarop Lizzo zingt, rapt én dwarsfluit speelt. Glimmende pop die zowel grof is als schuurpapier en glad als boter. Lizzo is the next big thing.

En big mag ook letterlijk genomen worden. Lizzo is dik. In de wereld van celebrities en popsterren is dat op zichzelf al een act of resistance, maar dit is geen statement. Ze houdt van haar lijf. Van haar dikke, ronde, volle lijf dat wiggelt en wobbled en zichtbare cellulitis heeft. Haar zelfliefde is haar activisme. Ze houdt niet van zichzelf ondánks haar dikheid. Ze houdt van zichzelf. Period.

 ‘Cause I’m my own soulmateI know how to love me, I know that I’m always gonna hold me down
. Yeah, I’m my own soulmateNo, I’m never lonelyI know I’m a queen, but I don’t need no crown’

3voor12 schreef over haar show op Best Kept Secret afgelopen weekend: ‘Lizzo is meer dan een zangeres, ze is haar eigen beweging. Best Kept Secret mocht erin meedelen. A big star is born.’ Het artikel staat vol verwijzingen naar haar zwaarlijvigheid, haar bodypositivity en dat is -in tegenstelling tot de (te)veel gebruikte termen als ‘female-fronted’ of ‘all-female’ in artikelen over vrouwen in de muziek- positief. Haar opvallende verschijning alleen is niet haar handelsmerk, het is haar trots. Medogenloze zelfliefde is blijkbaar iets wat opvalt. Als je dik bent.

Het idee dat talent vooroordelen overboord gooit is waar Lizzo’s werk bol van staat. “I want to put women who look like me in the mainstream, I want that visibility and fairness,” zegt Lizzo in een Vogue-interview. En het werkt. Niet alleen door Lizzo, maar er zijn meer volle vrouwen die onmiskenaar talentvol zijn en steeds meer merken, netwerken en media die niet bang zijn deze vrouwen een podium te bieden. Die een schoonheid laten zien die afwijkt van het ideaal en de standaard zoals die ons jarenlang is voorgehouden. En het is schitterend.

Ooit werke ik op een kantoor waar een van de meest besproken onderwerpen afvallen was. De rol koekjes werd geplunderd, maar niet zonder een ‘vanavond maar even wat harder sporten’ erbij. Een vette lunch gemarkeerd als een guilty pleasure die de Insta-stories sierde met hashtags als #sorrynotsorry. Voor de fanatieke sporters of zij die zichtbaar kilo’s verloren was het respect net zo groot als de afgunst. Dit kantoor was niet perse uitzonderlijk. Ook ik en de meeste vrouwen in mijn leven hebben jarenlang de neiging gehad om eventuele verloren kilo’s als iets prijzenswaardig te benoemen. ‘Ben je afgevallen?’ is een zin die zowel complimenteus is als problematisch.

Comedy actrice Mindy Kaling vertelde ooit in een interview bij talkshow Jimmy Kimmel hoe ze dapper werd genoemd omdat ze een crop-top droeg tijdens een premiere. “I also am the recipient of a lot of backhanded compliments about it, where people are like, ‘It’s so nice that Mindy Kaling doesn’t feel she needs to subscribe to the ideals of beauty that other people do.’ And I’m like, ‘I do subscribe!’ They’re like, ‘It’s so refreshing that Mindy feels comfortable to let herself go and be a fat sea monster.’ By the way, I like run and work out. It takes a lot of effort to look like a normal/chubby woman.”

Weten, of leren, dat schoonheid niet eenduidig is en fit in vele vormen komt is schitterend. Schoonheid is niet slank of wit of perfect symmetrisch. En dat dit idee wordt aangenomen door de maatschappij, gevierd zelfs, dat je steeds meer modellen ziet, actrices en popsterren  met cellulitis en vetrollen, is ronduit bevrijdend. Van jezelf mogen houden zonder dat je er een checklist naast moet houden of je wel knap, dun, succesvol of ‘geslaagd’ genoeg bent, lijkt zo godvergeten simpel, maar probeer het maar eens.

Probeer maar eens echt van jezelf te houden. Zonder naar je buik te kijken en te denken ‘dat mag minder’ of die pukkel op je kin te willen verbergen of je scheve neus te haten en vooral ook zonder jezelf boven andere te plaatsen. Zelfliefde gaat niet over arrogantie. Hou van jezelf zoals je van idolen houdt, van je partner, van je vrienden. Vind jezelf mooi zoals je Beyonce mooi vindt of Tom Hardy, of whoever floats your boat. Probeer het en zie wat het met je doet. Lastig? Luister Lizzo, dat helpt geheid.